Welke stropdas past bij welk pak en overhemd? | Stropdassen.NL™- nr.1 stropdassen Welke stropdas past bij welk pak en overhemd? – Stropdassen.NL™- nr.1 stropdassen
Zie hier de belangrijkste regels voor het combineren van de stropdas met de rest van de outfit.

1. Start altijd van groot naar klein.
Begin met het pak en leg het op bed. Kies dan uw overhemd, leg het onder de blazer. Wanneer u een passend overhemd heeft gevonden, kiest u een stropdas.

2. Kleurenspel - wat past bij elkaar?
De optimale kleurencombinatie voor een pak, overhemd en stropdas is bereikt wanneer de kleuren in harmonie met elkaar zijn. Daarbij is een zekere mate van kleurcontrast nodig. Het gemakkelijkste is om het overhemd en het pak neutraal van kleur te houden en het contrast te zoeken in de stropdas. Dat kan de kleur zijn maar ook het motief. Heeft het overhemd een motief, bijvoorbeeld een streep, kies dan een effen, bij voorkeur kleurige, stropdas. Enige voorbeelden: bij een blauw pak met een lichtblauw overhemd past vrijwel iedere stropdas. In het bijzonder één met een rood fond (ondergrond). Draagt u bij een blauw pak een wit overhemd dan is het beter om felle kleuren bij een stropdas te mijden. Dit omdat het contrast tussen blauw en wit al zeer hoog is. Nog een voorbeeld: bij een donkerblauwe blazer en roze overhemd kunt u heel mooi een blauw gestreepte stropdas dragen. Het roze overhemd geeft al het nodige contrast.

3. Pas op met patronen
Een gestreept pak met een gestreept overhemd en een gestreepte stropdas, het advies is om dat niet te doen. Hier zou een uni overhemd al beter staan. Aan de andere kant is het ook saai om een uni blauw pak met een blauw overhemd en een blauwe stropdas te combineren. Hier moet in ieder geval de stropdas er qua kleur (en patroon) uit springen. Dit zijn de basisregels voor het gebruik van patronen: • Combineer niet te veel kledingstukken met patronen met elkaar • Combineer kleine met grote patronen

4. Twee keer strepen
Het samenspel van pak, overhemd en stropdas is relatief eenvoudig: nooit twee gelijke, of soortgelijke strepen met elkaar combineren. Zo kan een gestreept overhemd met een gestreepte stropdas er goed uit zien, als de strepen qua breedte van elkaar verschillen. Dit geldt ook wanneer het pak en overhemd gestreept zijn. Dus smalle strepen altijd met brede strepen combineren. Een voorbeeld waarop u eindeloos kunt variëren: Een donkerblauw pak, een smal gestreept overhemd en een grof gestreepte stropdas erbij. De perfecte combinatie!

5. Twee dezelfde patronen: het kan
Bij twee dezelfde patronen moet de grootte van de patronen verschillend zijn. De patronen moeten echter qua afmeting wel ongeveer gelijk zijn wanneer het om grote tot middelgrote patronen gaat. Dat geldt weer niet als er sprake is van afwijkende patronen. Dus een gestreept overhemd met een stropdas met grote patronen kan prima, evenals een grof geruite blazer met een breed gestreepte stropdas. Bij kleine patronen moeten twee verschillende patronen worden vermeden.

6. Drie verschillende patronen; bij twijfel niet doen
Het kan: een pak met een visgraat patroon, geruit overhemd en een gestreepte stropdas. Het is gewaagd maar indien de verhouding tussen de patronen klopt, ontstaat er gek genoeg toch harmonie. Maar het is een gewaagde combi en wordt voor een serieuze look niet geadviseerd.

7. Als twee van de drie patronen gelijk zijn
Dus twee ruiten en een streep of andersom, twee strepen en een ruit. Dit zijn de regels: De beide overeenkomende patronen moeten qua grootte van elkaar verschillen. Het andere patroon moet zich qua grootte richten op het meest overheersende andere patroon. Meestal is dit het patroon van het pak. Het kan dus, maar bedenk wel dat uw kledingstijl aandacht zal trekken.

8. De makkelijkste stropdas regel tot slot
Wanneer u niet zeker bent of u zelf mooie combinaties in pak, overhemd en stropdas maakt dan kunt u uw garderobe het beste eenvoudig houden. Dit bereikt u door unikleurige pakken en uni kleurige en gestreepte overhemden te kiezen. Het advies is vervolgens om meerdere heel verschillende stropdassen te hebben, dus van uni in felle en rustige kleuren tot streep en patroon. Het contrast wordt dan door de stropdas gemaakt en maakt de combinaties spannend. Veel stropdassen hebben, is ook een goede truc als uw kledingbudget beperkt is en u er in uw baan representatief uit behoort te zien.