Geschiedenis van stropdas.Het ontstaan van de stropdas als accessoire. | Stropdassen.NL™- nr.1 stropdassen Geschiedenis van stropdas.Het ontstaan van de stropdas als accessoire. – Stropdassen.NL™- nr.1 stropdassen
De stropdas is een van de weinige accessoires voor mannen. Waar komt de naam stropdas vandaan, sinds wanneer wordt hij gedragen en waarom is hij nog steeds immens populair?


Het woord 'stropdas' komt van het Franse woord 'Cravate'. Cravate stamt af van het woord 'Croate'. Dit woord verwijst naar de Kroatische soldaten die in de zeventiende eeuw als huurlingen in Frankrijk vochten. Zij droegen 'halsdoeken'. Dit waren halsdoeken die de soldaten kregen van hun vrouwen tijdens het afscheid nemen. Napoleon maakte deze halsdoek verder populair. Rond 1850 wordt de mode eenvoudiger en ontstaat er een ruwe vorm van de huidige stropdas. Deze is dan nog een rechte streep stugge stof maar wel met een four-in-hand knoop. De knoopmethode die ook nu nog populair is. Jesse Langsdorf ontwierp in 1926 de huidige elegante das. Zijn 'geheim': een stropdas uit drie delen geknipt uit een schuine stof.

Het uiterlijk van de stropdas
Sindsdien zien we de stropdas in alle tijdsperioden. Afhankelijk van het modebeeld is de stropdas breed, smal, kort, lang, kleurrijk of sober. Zo droegen mannen in de jaren tachtig van de vorige eeuw zelfs stropdassen van 12 cm breed! Tegenwoordig is een stropdas ca. 6 cm tot 8,5 cm breed. Ook de skinny ties (uit de jaren zestig) bepalen mede het huidige modebeeld. Skinny ties zijn smalle stropdassen met een breedte van 5 tot 7 cm en laten meer van het overhemd zien.

Het dragen van een stropdas
Waarom is de stropdas al zo lang populair? Het antwoord is simpel: hang twee pakken, vijf overhemden en vijftien stropdassen in je kast en je kunt eindeloos variëren. Daarnaast dwing je met een stropdas een zekere mate van respect af doordat een stropdas zorgt voor een professioneel en verzorgd uiterlijk. Het materiaal waaruit de stropdas moet bestaan, is afhankelijk van het gebruik.

In ons assortiment op Stropdassen.NL vindt u stropdassen in zijde en polyester. Zijde is een natuurlijke vezel. Polyester is gemaakt van een synthetische vezel.

Wij raden voor gebruik op beurzen en voor relatie geschenken eigenlijk altijd zijden stropdassen aan. Zijden stropdassen geven een rijk en chique beeld. Zijde is daardoor ook mooier voor een bruiloft. Zijden stropdassen zijn wel duurder in aanschaf. Polyester stropdassen zijn vooral een uitkomst bij frequent gebruik, bijvoorbeeld in de horeca, omdat dit materiaal beter te reinigen is dan zijde. Kies hieronder uw stropdas op kleur of op dessin. Bent u particulier of bestelt u voor een bedrijf of vereniging? Op Stropdassen.NL kunt u direct uw stropdas bestellen.